Ντόγκο Αρτζεντίνο

kilkis 024Από τον Κασσελούρη Βαγγέλη
Εκτροφείο ΛΑΒΡΥΣ
Email lavrys01@yahoo.gr

Ιστορία

Το Nτόγκο Aρτζεντίνο είναι φυλή που δημιουργήθηκε στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στην επαρχία της Κόρδοβα. Ο άνθρωπος που το δημιούργησε ήταν ο δόκτωρ Αντόνιο Νορες Μαρτινεζ, ένας διακεκριμένος ιατρός χειρούργος (1907-1956). Η φυλή κατά την δημιουργία της είχε ως βάση των παλιό σκύλο μάχης της Κόρδοβα, ένα σκυλί  εξαφανισμένο πλέον που ήταν το αποτέλεσμα της διασταύρωσης μπουλντόγκ με μπουλ τερριε. Ξεκινώντας από αυτή την βάση και διασταυρώνοντας αυτή την πρωτογενή υλη με 9 φυλές και διαλέγοντας λευκά ζώα με μεγάλο κεφάλι και μακρύ ρύγχος προέκυψε το Ντόγκο Αρτζεντινο.

Ήδη το 1947 η φυλή έχει σταθεροποιηθεί  και την ιδία χρονιά το πρότυπο της παρουσιάστηκε στο κλαμπ των κυνηγών του Μπουένος Άιρες. Το 1964 αναγνωρίζεται ως φυλή από τον κυνολογικο όμιλο Αργεντινής και το 1973 η φυλή αναγνωρίζεται από την διεθνή κυνολογικη ομοσπονδία  (FCI)ως καθαρόαιμη φυλή.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το Ντόγκο Αρτζεντίνο  πάνω από όλα είναι ένας κυνηγός μεγάλου θηράματος, κατάλληλος για το κυνήγι των πιο επικινδύνων θηραμάτων όπως του αγριόχοιρου και του πούμα (στην χώρα καταγωγής του). Ξεχωρίζει από τα άλλα κυνηγόσκυλα γιατί ιχνηλατεί, καταδιώκει και συλλαμβάνει το ίδιο το θήραμα, περιμένοντας από τον κυνηγό να καταβάλλει την λεία. Είναι σιωπηλός ,επίμονος και πάνω απ΄ολα γενναιος…Αυτή του η αρετή ήταν που τον έκανε θρύλο ανάμεσα στις τάξεις των κυνηγών στην λατινική Αμερική και όπου αλλού υπήρχε ανάγκη για σκύλους κυνηγούς μεγάλου θηράματος.

Σαν σύντροφος το Ντόγκο είναι απολαυστικός σκύλος αλλά όχι για τον καθενα.Χρειαζεται  έντονη άσκηση σωματική και νοητική άσκηση  αλλιώς γίνεται καταστροφικό  και φορτικό στον ιδιοκτήτη του. Είναι δεμένο με όλη την οικογένεια και αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους με εμπιστοσύνη πράγμα πολύ σημαντικό για μια φυλή με δύναμη ταχύτητα και ένστικτα  πολύ δυνατά. Θα προστατέψει τους δικούς του ανθρώπους  με μεγάλο κουράγιο και γενναιότητα αλλά δεν είναι ο κλασσικός σκύλος φύλακας ,το Ντόγκο αγαπαει το ανθρώπινο είδος στο σύνολο του και πρέπει κάποιος να του δώσει  σοβαρή αφορμή ώστε να αναθεωρήσει αυτή του την στάση .Σίγουρα υπάρχουν γραμμές που είναι πιο επιφυλακτικές με τον άνθρωπο,  αλλά για εμένα  το τυπικό Ντόγκο είναι ένας χαρούμενος εξωστρεφής σκύλος που λατρεύει όλα τα μέλη  της οικογένειας του.

Το κυνηγητικό του ένστικτο είναι πολύ δυνατό  και εάν δεν κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα  με άλλα κατοικίδια ζώα θα τα αντιμετωπίσει ως θήραμα .Ακόμη και με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση δεν αφήνουμε το Ντόγκο μας  ποτέ μόνο του με άλλα κατοικίδια  και δεν το εμπιστευόμαστε με κατοικίδια άλλων γιατί μπορεί για παράδειγμα να λατρεύει την γάτα του  σπιτιού αλλά να μην συμβεί το ίδιο με την γάτα του γείτονα μας.

Το Ντόγκο είναι πολύ κυριαρχικό ζώο με αποτέλεσμα  κυρίως με σκύλους του ιδίου φύλου να παρουσιάζει αυξημένη επιθετικότητα. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση του κατά την διάρκεια των πρώτων 2 χρονών της ζωής του σε καλά κοινωνικοποιημένους σκύλους θα τον κάνουν να δέχεται άλλους σκύλους , αλλά ποτέ δεν θα δεχτεί  μια πρόκληση από άλλον σκύλο και θα την αφήσει  δίχως απάντηση .

Η συμβίωση του με παιδιά είναι άριστη ειδικά τα θηλυκά ζώα που είναι πιο συναισθηματικά, λιγότερο κυριαρχικά και μικρότερα σε μέγεθος. Τα αρσενικά κυρίως λόγω μεγαλύτερου όγκου δεν είναι κατάλληλα  για πολύ μικρά παιδιά. Ποτέ δεν αφήνουμε οποιοδήποτε σκύλο  χωρίς επίβλεψη με ένα παιδί .

Το μέγεθος του σκύλου είναι για τα αρσενικά  64-65 εκ   και 40-45 κιλά  και για τα θηλυκά   62-64 εκ  και 40-43 κιλά,  αν και συναντώνται αρκετά μεγαλύτερα δείγματα κυρίως στα αρσενικά. Ο μανδύας του είναι κοντός και εύκολος στην περιποίηση αλλά επειδή η τρίχα είναι πολύ ψιλή έχει την τάση να εισχωρεί παντού, όποιος θέλει λοιπόν σπίτι δίχως τρίχες το Ντόγκο δεν είναι ο κατάλληλος σκύλος.

Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι γενικά μια υγιής φυλή με αξιοσημείωτη μακροζωία για το μέγεθος της φυλής .Τα 2 κυριότερα προβλήματα της είναι  η κώφωση  λογω του άσπρου χρώματος και οι δερματικές αλλεργίες επίσης λογω του λευκού μανδύα. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ρωτούν εάν οι γεννήτορες είναι ελεύθεροι των παραπάνω παθήσεων πράγμα που δίνει μια καλή πιθανότητα να είναι και οι απόγονοι τους .Το Ντόγκο έχει ακόμη μια σειρά προβλήματα υγείας, όπως η δυσπλασία του ισχυου, η κρυψορχιδια, προβλήματα καρδιάς, αλλά σε πολύ μικρότερη συχνότητα από άλλες φυλές. , σε βαθμό που να μην αποτελούν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή. Φυσικά μιλάμε για σκυλιά από εκτροφείς που κάνουν κάθε δυνατό έλεγχο στα ζώα αναπαραγωγής και όχι  για Ντόγκο BYB  και πετ σοπ που είναι αμφιβόλου ποιοτητας. Ο μέσος ορος ζωής είναι περίπου στα 12 χρόνια .

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σαφώς το Ντόγκο δεν κάνει για οποιονδήποτε άνθρωπο. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να είναι δραστήριος με δυναμικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα υπομονετικός και με κατανόηση της φύσης του Ντόγκο που είναι κατά την γνώμη μου το κλειδί για μια επιτυχή συμβίωση με το σκύλο. Θέλει πολύ προσοχή τόσο στην επιλογή του όσο και στην ανατροφή του  για να δείξει τι πραγματικά είναι, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην διατροφή του, μια καλής ποιότητας ξηρα τροφή είναι αρκετή, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις –προκλήσεις  κατά την ανατροφή του όσον αφορά τον ψυχισμό του,  που σε ακατάλληλα χέρια μπορεί να γίνει  τέρας η ένα  άβουλο ον χωρίς ίχνος προσωπικότητας .

Τέλος,  να θυμόμαστε πάντα ότι η απόφαση να πάρουμε οποιονδήποτε σκύλο  είναι απόφαση που θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα  10 τουλάχιστον χρόνια της ζωής μας με ότι αυτό συνεπάγεται .

Advertisements

Σχολίασε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s