Borzoi

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Από τον Γιώργο Μελετίου, εκτροφέα Borzoi.
Όνομα εκτροφείου: Meletoff
Email: meletoff@hotmail.com

Τι είναι το Μπορζόι;

Το Μπορζόι, είτε αναπαύεται νωχελικά στον καναπέ του σαλονιού, είτε καταδιώκει το θήραμα του, είναι ένας σκύλος εξαιρετικής ομορφιάς, χάρης και κομψότητας.
Η φυλή εκτράφηκε από τη ρωσική αριστοκρατία και για αιώνες χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι μικρού και μεγάλου θηράματος όπως λαγού, αλεπούς και λύκου. Το Μπορζόι εντοπίζει το θήραμα και το κυνηγά με την όραση και για τούτο ανήκει στα λαγωνικά οράσεως. Τα μακριά σκέλη του, το βαθύ στήθος και η αεροδυναμική του κατασκευή, με ελαφρώς ανασηκωμένη ράχη και πολύ δυνατά πίσω πόδια, του προσδίδουν ευλυγισία, ευκινησία, δύναμη και ταχύτητα, ιδιότητες που απαιτούνται για την εργασία του. Το Μπορζόι είναι θαρραλέο, άφοβο και τολμηρό στο κυνήγι.
Στο σπίτι, με τα αγαπημένα του πρόσωπα, ο αριστοκράτης αυτός των σκύλων είναι ήρεμος, γλυκός, ισορροπημένος και αξιοπρεπής. Είναι προικισμένος με εξυπνάδα και είναι πολύ στοργικός και εξαιρετικά πιστός. Μερικά Borzoi είναι λίγο επιφυλακτικά με τους ξένους, αλλά τα περισσότερα είναι φιλικά, διαχυτικά και εκδηλωτικά.

Πόσο υψηλόσωμα είναι τα Μπορζόι;

Τα αρσενικά κυμαίνονται από 75 – 85 εκ. στο ακρώμιο και ζυγίζουν από 35 – 50 κιλά.
Τα θηλυκά είναι μικρότερα και το ύψος τους κυμαίνεται από 68 – 78 εκ. στο ακρώμιο ενώ ζυγίζουν από 27 -40 κιλά.
Εντούτοις υπάρχουν και Μπορζόι πιο υψηλόσωμα, αρκεί να μη χάνεται η συνολική αρμονία.

Πόσο ζουν τα Μπορζόι; 

Ένας σκύλος με καλή υγεία, αν του παρέχεται αγάπη, στοργή, κατάλληλη τροφή και οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις, μπορεί να ζήσει έως και 14 χρόνια.

Πόσο τρώνε τα Μπορζόι;

Τα Μπορζόι τρώνε πολύ λίγο σε σχέση με το μέγεθος τους.  Στα κουτάβια πρέπει να παρέχεται αρκετή τροφή διότι έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα περισσότερα ενήλικα Μπορζόι τρώνε περίπου όσο ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους.
Η ποιότητα της τροφής παίζει πρωταρχικό ρόλο. Συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμινών δεν συνιστώνται εκτός εάν συντρέχουν λόγοι υγείας.
Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι πριν ή μετά το φαγητό απαγορεύεται η έντονη άσκηση.

Τα Μπορζόι χρειάζονται αρκετή άσκηση;

Τα ενήλικα Μπορζόι δεν είναι το είδος των σκύλων που χρειάζονται πολλή άσκηση για να εκτονωθούν και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Εντούτοις, τα κουτάβια χρειάζονται όση άσκηση μπορούν να έχουν (με φυσικό τρόπο) κυνηγώντας το ένα το άλλο, κατά προτίμηση σε μία περιφραγμένη περιοχή ή αυλή και περιπάτους στο πάρκο ή στην αγορά για να κοινωνικοποιηθούν πλήρως.

Είναι δύσκολη η περιποίηση του τριχώματος των Μπορζόι;

Το τρίχωμα του Μπορζόι είναι μακρύ, μεταξένιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βούρτσισμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και μπάνιο όταν απαιτείται. Κατά τη διάρκεια του οίστρου τα θηλυκά χάνουν το τρίχωμα τους. Γενικώς, αλλάζουν το τρίχωμα μία φορά το χρόνο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μπορζόι που μένουν μόνιμα μέσα στο σπίτι μπορεί να χάνουν λίγο τρίχωμα όλο το χρόνο.

Γιατί να αποκτήσεις κανείς ένα Μπορζόι; 

Πρόκειται για έναν σκύλο με εκπληκτικό χαρακτήρα. Παρά το μέγεθός του, είναι ένας αγαθός γίγαντας, που μπορείς να συνεννοηθείς άριστα μαζί του. Σπάνια γαβγίζει χωρίς λόγο και είναι τρομερά αφοσιωμένος στους δικούς του. Στο σπίτι είναι σχεδόν ανύπαρκτος και δε δημιουργεί ποτέ προβλήματα. Ήρεμος, τρυφερός, γλυκός, αγαπησιάρης. Οι αταξίες είναι άγνωστες σ’ αυτόν. Έχει τη δυνατότητα να “χαμογελά” και να δείχνει τη χαρά του με έναν μοναδικό τρόπο.

Γνωρίστε αυτή την υπέροχη φυλή και δώστε της τη δυνατότητα να “γεμίσει” το σπίτι σας και την καρδιά σας.

Αγαπήστε ένα Μπορζόι!!!

Advertisements

Σχολίασε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s