Το παράλογο μίας προκατάληψης…Ή αλλιώς γιατί πρέπει να στειρώσεις τον σκύλο σου.

Παιδιά, γελάτε μπας και μας υιοθετήσει κανείς.

Παιδιά, γελάτε μπας και μας υιοθετήσει κανείς…

Τελικά η φωτογένεια είναι οικογενειακή υπόθεση, όπως αποδεικνύεται από την παραπάνω φωτογραφία του Diego με τα αδέρφια του. Ο κύριος που τα έχει στην αγκαλιά του είναι εθελοντής του Fazoo Farm, που μάζεψε τα αδελφάκια από παραλία στην Κόρινθο, όπου τα είχαν εγκαταλείψει. Αν δεν τα είχαν βρει από τη φιλοζωική, τα κουταβάκια είχαν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσουν στο περιβάλλον της παραλίας.

Αυτός που τα πέταξε στην παραλία πρέπει να θεώρησε ότι το να εκθέσει τα κουταβάκια στο κρύο και να επιβαρύνει την περιοχή του με άλλα τέσσερα αδέσποτα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για να αντιμετωπίσει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της μάλλον καθαρόαιμης σκυλίτσας του.

Ευτυχώς και τα τέσσερα αδελφάκια βρήκαν οικογένειες. Δυστυχώς πολλές τουλάχιστον δεκάδες αδέσποτων κουταβιών στη χώρα μας δεν θα έχουν παρόμοια τύχη. Πολύ πιθανό να μεγαλώσουν στους δρόμους, να αναπαράγουν και άλλα αδέσποτα, να κολλήσουν και να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες άλλης εποχής (όπως η επίκαιρη λύσσα) και τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, να χαρακτηριστούν ως «επικίνδυνα ζώα συντροφιάς» και να οδηγηθούν στην ευθανασία.

Ακριβή νούμερα για το πόσοι είναι οι αδέσποτοι σκύλοι στη χώρα μας δεν είναι δημοσιευμένα από καμία επίσημη αρχή. Επιπλέον, οργανωμένο μακροχρόνιο πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων (δηλ. συνεχείς στειρώσεις) ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Κατά καιρούς, έχω σοκάρει πολλούς φροντιστές αναφέροντας ότι ο Diego θα στειρωθεί όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν τη στείρωση σαν ακρωτηριασμό. Θεωρούν την στείρωση μία βάρβαρη διαδικασία, λιγότερο βάρβαρη μάλλον από την εγκατάλειψη κουταβιών. Όσοι έχουν καθαρόαιμα σκυλάκια δεν διανοούνται καν να τα στειρώσουν. Υπάρχουν και κάποιοι που, στα πλαίσια ενός γενικότερου άγχους συνωμοσιών,  δεν εμπιστεύονται τους κτηνιάτρους και φοβούνται μην πάθει κάτι ο σκύλος τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στην εποχή του διαδικτύου, όλες οι πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία κάθε κλινικής μικρών ζώων είναι διαθέσιμες με μερικά κλικ.

Αναρωτιέμαι, όσοι έχουν σκύλο που δεν είναι στειρωμένος, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ανάγκη του σκύλου να ζευγαρώσει; Προφανώς ο φροντιστής δεν επιτρέπει στον σκύλο του να ζευγαρώνει όποτε εκείνος επιθυμεί. Ο σκύλος σε αυτή την περίπτωση συνήθως βρίσκει τρόπο να το σκάσει, με αποτέλεσμα να ζευγαρώσει και ίσως, να χαθεί, να μπλέξει σε ανεξέλεγκτο σκυλοκαβγά ή να πέσει θύμα τροχαίου. Και το να το σκάσει από το σπίτι είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ένας σκύλος καταλήγει να ζευγαρώνει «παρά τη θέληση του φροντιστή του».

Γενικά, η συμβίωση στο σπίτι και η βόλτα με έναν ανήσυχο σκύλο που θέλει να ζευγαρώσει, πόσο ευχάριστη μπορεί να είναι; Μάλλον καθόλου. Όσον αφορά τον ίδιο το σκύλο, είναι δυνατόν ο σκύλος που επιθυμεί να ζευγαρώσει και δεν μπορεί, να είναι σε καλύτερη κατάσταση από έναν στειρωμένο; Μάλλον όχι.

Ένας άλλος ενδοιασμός που έχουν οι φροντιστές  σε σχέση με την στείρωση είναι το κόστος της, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι υπέρογκο, αλλά ποικίλει, ανάλογα με τα κιλά και το φύλο του σκύλου. Σίγουρα το κόστος της στείρωσης είναι μικρότερο από το κόστος της γέννας και της διαχείρισης των κουταβιών.

Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η στείρωση του κατοικίδιου σκύλου επιβάλλεται στον φροντιστή του από τον Νόμο 4039, εκτός αν ο φροντιστής μπορεί να εξασφαλίσει οικογένειες σε όλα τα κουταβάκια. Εσύ πραγματικά πιστεύεις ότι θα μπορούσες αναμφίβολα να βρεις οικογένειες σε όλα τα ημίαιμα κουταβάκια του σκύλου σου;

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεραστεί αυτή την παράλογη προκατάληψη;

Advertisements

Σχολίασε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s