Νόμος 4039

Είμαι αθώος! Ο φροντιστής μου φταίει για όλα

Νόμος Υπ’Αριθμών 4039 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Ναι, υπάρχουν νόμοι για τα σκυλάκια. Ο νόμος 4039 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Φεβρουαρίου 2012 και τα βασικότερα σημεία του είναι τα εξής:

Ηλεκτρονική σήμανση σκύλων
Η σήμανση των σκύλων με μικροτσίπ είναι υποχρεωτική (εξαιρούνται οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται στη φύλαξη ποιμνίων, αρκεί να μην τα χρησιμοποιούν σε «προγράμματα γενετικής βελτίωσης»). Η σήμανση πρέπει να γίνεται εντός 2 μηνών από την γέννηση του σκύλου ή εντός 1 μήνα από την απόκτησή του.

  • Υποχρεωτική είναι και η τοποθέτηση σε εμφανές σημείου μεταλλικής κονκάρδας που παρέχεται από τους κτηνιάτρους κάθε έτος, κατά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό του σκύλου.
  • Απαγορεύεται να αφαιρεθεί η ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου από τον φροντιστή.
  • Σε περίπτωση που αλλάξουν τα στοιχεία του μικροτσίπ που αφορούν τον φροντιστή (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αρ.ταυτότητας), ο φροντιστής είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει σχετικά τον κτηνίατρο που έκανε την πιστοποίηση εντός 15 ημερών από την μεταβολή.  Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί και στο βιβλιάριο υγείας του σκύλου.
 
Τέλος Ο.Τ.Α.

Ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δημοτικές υποδομές που σχετίζονται με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, έχει το δικαίωμα να επιβάλει τέλος όχι μεγαλύτερων των 3 ευρώ στους φροντιστές για κάθε σημαινόμενο σκύλο τους.

Σκύλος σε πολυκατοικία
Δεν είναι δυνατό να απαγορευθεί στον φροντιστή η διατήρηση σκύλου σε πολυκατοικία αρκεί:

  • Ο σκύλος να ζει στο ίδιο διαμέρισμα με τον φροντιστή του και να μην παραμένει μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
  • Να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας του σκύλου, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας
  • Ο σκύλος να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά και να έχει βιβλιάριο υγείας.
  • Να φιλοξενούνται το πολύ 2 ζώα συντροφιάς στο διαμέρισμα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Σκύλος σε μονοκατοικία
Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση σκύλων που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και φέρουν βιβλιάριο υγείας με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των σκύλων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Υιοθεσία σκύλου
Στην περίπτωση υιοθεσίας σκύλου από φιλοζωϊκό σωματείο ή καταφύγιο, κατά την παράδοση του σκύλου υπογράφεται η «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του υπευθύνου του καταφυγίου ή του φιλοζωϊκού σωματείου και του νέου ιδιοκτήτη.

Μεταφορά σκύλου
Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον:

  • ο σκύλος είναι τοποθετημένος σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και 
  • συνοδεύεται από τον φροντιστή του. 

Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.Τα επιβατηγά πλοία πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων σκύλων.


Τροχαίο ατύχημα
Σε περίπτωση τραυματισμού σκύλου σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος του τροχαίου υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.


Άλλες διατάξεις

  • Η απώλεια του σκύλου πρέπει να δηλώνεται στον κτηνίατρο εντός 5 ημερών.
  • Η φροντιστής είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του σκύλου, η οποία να αποδεικνύεται από σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας του.
  • Ο φροντιστής πρέπει να εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα στο σκύλο
  • Σε περίπτωση που ο φροντιστής επιθυμεί να αποχωριστεί το σκύλο, μπορεί να τον παραδώσει στην σχετική υπηρεσία του δήμου του, αλλά πρέπει να λάβει από τον κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής των στοιχείων σήμανσης του σκύλου.
  • Ο φροντιστής οφείλει να καθαρίζει άμεσα το περιβάλλον από τα περιττώματα του σκύλου του.
  • Ο φροντιστής οφείλει να μεριμνά για τη στείρωση του σκύλου του, εάν δεν έχει σκοπό να κρατήσει ο ίδιος τα νεογέννητα κουτάβια ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους φροντιστές.
  • Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για σκύλους συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσής τους.
  • Ο φροντιστής ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο του.
  • Ο σκύλος πρέπει πάντα να συνοδεύεται στη βόλτα του και ο φροντιστής πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να μην εισέρχεται ο σκύλος σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
  • Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων.
  • Προφανώς, απαγορεύεται η κακοποίηση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο. 
 

Πρόστιμα, Κυρώσεις και Υποδείγματα Εγγράφων


Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύεται πίνακας όπου αναγράφονται αναλυτικά τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων του Νόμου 4039, καθώς και, μεταξύ άλλων, υποδείγματα του συμβολαίου υιοθεσίας, του διαβατηρίου και του βιβλιαρίου υγείας του σκύλου.

Διαβάστε ολόκληρο τον Νόμο 4039 εδώ:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Zoa_Syntrofias/nomos4039_adespota.pdf

Νόμος 4039

Απαιτώ να μιλήσω με τον φροντιστή μου!

Σχολίασε